Keramiek

Keramiek-op-keramiek prothese

De keuze voor een keramiek-op-keramiek prothese is in de ANCA-kliniek uitgebreid met de Biolox®Delta prothese, van Ceramtec (www.ceramtec.com) (figuur 4 en 5). Het concept van het Delta keramiek is de vernieuwde alumina matrix samenstelling, met de toevoeging van chromiumoxide en zirconium voor een grotere hardheid. De roze kleur van het keramiek in de protheses komt van het chromiumoxide.

Met deze combinatie heeft men geprobeerd om de minimale slijtage-eigenschappen en grote stabiliteit (chemische- en hydrothermische-) van alumina te combineren met de stevigheid en hardheid van zirconium. De hardheid, onder andere weergegeven door het moment van breken van de prothese, wordt getest door middel van de zogenaamde ‘burst test’. In figuur 1 is te zien dat de nieuwe DELTA prothese een substantiële toename in deze hard- en stevigheid laat zien t.o.v. de vorige keramiek-op-keramiek protheses (Biolox®Forte).

Wat ook uit deze testen naar voor komt is de afgenomen broosheid (figuur 3) en toegenomen weerstand tegen krassen van het vernieuwde materiaal en een ultiem glad oppervlak. Dit heeft als resultaat dat de slijtage (figuur 2) van de componenten sterk verminderd is.

Eén van de effecten die verder voortkomen uit het nieuwe materiaal is dat er gebruik kan gemaakt kan worden van een relatief kleiner acetabulum (heupkom) component. Hiermee bedoelen we, dat de chirurg met dezelfde maat kom, een grotere femurkop kan kiezen, dan bij de voorgaande modellen (Biolox®Forte). Dit heeft de volgende belangrijke voordelen: (1) grotere bewegingsvrijheid, ‘Range of Motion’, (2) meer stabiliteit, waardoor minder kans op luxatie.
De chirurg kan een kleinere maat van het acetabulaire deel voor u kiezen, hetgeen resulteert in minder botwegname uit het bekken.

Al deze verbeteringen hebben als uiteindelijk resultaat dat de prothese langer meegaat, wat weer ten goede komt aan de patiënt, u.

keramiek-fig1 Figuur 1.

keramiek-fig2 Figuur 2.

keramiek-fig3 Figuur 3.

keramiek-fig4 Figuur 4. De selectie DELTA keramiek-op-keramiek prothesen.

keramiek-fig5 Figuur 5. De nieuwe Biolox®delta prothese kan gebruikt worden in combinatie met meerdere Biolox prothese-kommen.