Totale Heup Prothese (THP)

Artikelindex

Het Plaatsen Van Een Totale Heupprothese

Het doel van een totale heupprothese is het wegnemen van pijn en andere klachten, het verbeteren van de functie en het verschaffen van een betere levenskwaliteit aan artritispatiënten of patiënten met een orthopedisch heupprobleem. Totale heupprothesechirurgie startte in de jaren zestig en sindsdien streeft men voortdurend naar verbeteringen en vernieuwingen.

Het plaatsen van een totale heupprothese (THP) is tegenwoordig een routine-ingreep met een uitstekend klinisch resultaat. Bij de arthrotische heup wordt de beschadigde heupkop verwijderd en vervangen door een metalen of keramieken bol welke bevestigd wordt op een metalen steel die gefixeerd zit (met of zonder cement) in de schacht van het dijbeen. Thv het acetabulum (de pan van het gewricht) wordt eveneens een metalen pan met polyethyleen of keramiek geplaatst. Beide componenten vormen samen een nieuw gewricht.

Met het gebruik van meestal een metaal-op-plastiekcombinatie creëert de orthopedisch chirurg een nieuw “bol en kom” - gewricht. Dit gewricht moet zeer soepel in elkaar draaien en pijnvrij zijn. Tijdens de laatste twintig jaar is een grote vooruitgang geboekt in de totale heupprothesechirurgie. Verschillende soorten prothesen worden gebruikt. De meest gebruikte materialen op dit ogenblik zijn chroomcobaltlegeringen en/of titaniumlegeringen. Dit zijn metalen van hoge kwaliteit die initieel ontwikkeld werden voor de lucht- en ruimtevaartindustrie en nu aangepast worden voor orthopedische doeleinden. Er wordt een plastiekpolymeer van hoge dichtheid gebruikt, dat “polyethyleen” genoemd wordt. Bij jongere actieve patiënten wordt keramiek of metaal gebruikt.