Veelgestelde vragen(FAQs) - Alle FAQs

FAQs - Alle FAQs

De BHR (Birmingham Hip Resurfacing), een totaal prothese met een metaal op metaal koppel en gefabriceerd door Smith & Nephew Company - www.smith-nephew.com.

Sinds maart 2004 wordt tevens Conserve Plus geplaatst (Wright Medical Company - www.wmt.com).

De slechte resultaten van de Wagner resurfacing prothese zijn voornamelijk te wijten aan de slechte eigenschappen van de wrijvingskoppels (metaal op polyethyleen of ceramic op polyethyleen) en niet door de chirurgische procedure op zich. Het hoofdprobleem bij jonge en/of actieve patiënten was de polyethyleenwear (plastiekslijtage) met osteolyse (botresorptie) en loslating van de prothese tot gevolg. In het bijzonder voor de Wagner resurfacing prothese met een grote metalen kop in een dunne polyethyleen pan is de resulterende polyethyleenwear tot 4 maal groter dan bij een klassieke totale heupprothese.

Zie voorpagina onder Nieuws - Prothese.

Hemi-arthroplastie resurfacings worden in Europa niet uitgevoerd omdat deze minder goede resultaten geven. In de Verenigde Staten worden wel hemi-arthroplastie resurfacings uitgevoerd omdat de volledige resurfacings nog niet goedgekeurd zijn door het FDA (Federal Drug Administration) . In onze dienst worden uitsluitend totale resurfacings uitgevoerd.

Ikzelf heb tot nu toe meer dan 3000 totale heuparthroplastieën verricht. Momenteel voer ik nog steeds alle technieken uit waarbij voor elke patiënt individueel de beste prothese wordt gekozen. Wetenschappelijk en economisch gezien is een gecementeerde steel met een metaal op polyethyleencup de beste prothese techniek voor patiënten ouder dan 75 jaar. Voor jongere patiënten kan men kiezen uit een ongecementeerde of gecementeerde keramiek-op-keramiek of metaal-op-metaal heupprothese.

De BHR resurfacing prothese werd voor het eerst geplaatst begin 1997, de metaal-op-metaal resurfacing (McMinn – Birmingham) sinds 1991. Conserve Plus resurfacing (Amstutz – Los Angeles, USA) startte in 1998. De resurfacing techniek op zich bestaat reeds meer dan 40 jaar, de eerste metaal-op-metaal prothese dateert van 1938!

De oudste patiënt in mijn populatie met een resurfacing prothese is 75 jaar (mannelijke patiënten met een jonge vrouw – zeer actieve oudere mannelijke patiënten komen nog in aanmerking voor een resurfacing). Botkwaliteit en activiteit zijn de belangrijkste indicator.

Het antwoord op die vraag moet ik schuldig blijven. Ik bezit geen kristallen bol! Wij hopen dat dit type prothese bij de jonge en actieve populatie mogelijks meer dan 10 jaar zal stand houden in tegenstelling tot een klassieke prothese. Indien er geen osteolyse (botresorptie) of meetbare wear (slijtage) van het frictiekoppel optreedt kan de resurfacing zeer lang meegaan. Er zijn reeds in het verleden metaal-op-metaal prothesen geweest die meer dan 30 jaar hebben stand gehouden!

Een breuk van de hals van het dijbeen. Wanneer dit gebeurt moet de metalen bol en heupkop vervangen worden door een klassieke steel, met een grote metalen modulaire bol die opnieuw een gewricht vormt met de nog aanwezige metalen pan. Tot nu toe hebben wij zo 1 patiënt, doch momenteel is hij één van de gelukkigste patiënten. Wereldwijd is breuk van de femurhals de meest frequente verwikkeling 1/100 (1%). In mijn patiëntenpopulatie is die 0,05% (1/1900). Zie hoofdstuk complicaties.