Recente artikelen in de pers over metaalprothesen

De laatste tijd verschijnen er met regelmaat vermeend verontrustende artikelen in de pers rondom het thema Metaal-op-Metaal, Resurfacing heupprothese, ASR, en Metaalionen. Dat leidt onder patiënten tot nogal wat zorgen en vragen i.v.m. recente onderzoek naar deze metalen heupprothesen. We hebben daarom een aantal artikelen voor u verzameld, met daarop een reactie van o.a. dr. Koen De Smet:

Verder het artikel van Deborah Cohen in BMJ en en reactie van Justin Cobb:

In een recent verschenen studierapport over het "Risico op kanker na metaal-op-metaal heupvervanging" van Smith e.a. (BMJ, 03-04-2012):  Een verbandzoekendestudie tussen de National Joint Registry van Engeland en Wales en van de ziekenhuisstatisieken. Zie onderstaand citaat:

Hoofd bevindingen

Ondanks de theoretische risico's, vonden wij geen verband tussen metaal-op-metaal heupprothesen (MoM zowel op steel, als resurfacing) en een verhoogde kans op een kankerdiagnose. Na een heupvervangde MoM operatie is de kans op kankerdiagnose laag, zelfs lager dan dat voorspeld voor de op leeftijd en de geslacht overeenkomende controlegroep uit de algemene bevolking.

Voorts wezen onze modellen erop dat de patiënten met resurfacing prothese, in vergelijk tot alternatieve prothesen, minder waarschijnlijk kans hebben op prostaatkanker, hematologische kanker, of om het even welke andere vorm van kanker en een lager risico op dood. (vertaald uit het engels)

In een soortgelijk Fins bevolkingsonderzoek over het risiko op het krijgen van kanker bij mensen met een metaal-op-metaal prothese blijkt dat die kans niet is toegenomen. Bekijk hier de engelstalige plublicatie over dit Fins onderzoek (BMJ, 25-07-2012).

Verder wijzen we u graag op interessant artikel en discussie stuk over het onderwerp "Do Survival Rate and Serum Ion Concentrations 10 Years After Metal-on-Metal Hip Resurfacing Provide Evidence for Continued Use?" van Hartmann et al. (engelstalig gepubliseerd in de Clinical Orthopaedics and Related Research of The Association of Bone and Joint Surgeons, op 6 April, 2012). Zie onderstaande conclusie quote: 

Conclusions
Although our overall failure rate was greater than anticipated, the relatively low serum ion levels and no revisions for pseudotumors in young male patients up to 10 years postoperatively provide some evidence of the suitability of hip resurfacing in this subgroup.

De laatste midden-lange termijn resultaten op gebied van hip resurfacing van de ANCA Kliniek staan hier gepubliceerd. Dr. De Smet heeft de resultaten van de 10 tot 13 jaar follow-up van de BHR resurfacing techniek ook gepresenteerd tijdens het EFORT Congres op 24 mei, 2012 in Berlijn   -   Hier vindt u de samenvatting.

Een recent artikel over MoM prothese in het tijdschrift Medisch Contact van Artsennet, 24-05-2012.
Daarin het standpunt van de Nederlands Orthopedische Vereniging en een reaktie van dr. Koen de Smet. 

Overige nederlandstalige krantenartikelen met dit thema:

Nieuwe studie resultaten met 10 jaar follow-up over de BHR prothese (engelstalig)

Zie ook de engelstalige site voor meer artikelen over dit onderwerp.